Scroll Top

Kostenbesparing met hybride warmtepompen

DALL·E 2024-10-17 09.42.12 - An energy-efficient home setup with a hybrid heat pump and a traditional gas boiler system. The image shows a modern house with a heat pump u

Een hybride warmtepomp is een uitstekende manier om je huis energiezuiniger te maken en tegelijk geld te besparen. Het systeem combineert een warmtepomp met een traditionele cv-ketel, waarbij de warmtepomp de primaire bron van warmte is. De cv-ketel wordt alleen ingeschakeld als het echt nodig is, bijvoorbeeld op extreem koude dagen. Dit zorgt ervoor dat je aanzienlijk minder gas verbruikt, wat weer resulteert in lagere energiekosten. In dit artikel leggen we uit hoe je met een hybride warmtepomp kosten kunt besparen en wat de terugverdientijd van dit systeem is.

Werking van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om je woning te verwarmen. Dit systeem werkt het grootste deel van het jaar, waardoor je cv-ketel alleen in uitzonderlijke gevallen hoeft bij te springen. Dit zorgt ervoor dat je het grootste deel van de tijd elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van je woning, wat goedkoper is dan gas.

Minder gasverbruik, lagere kosten

Het grootste voordeel van een hybride warmtepomp is de besparing op je gasverbruik. Gas is een van de duurste energiebronnen en door minder gas te gebruiken, verlaag je direct je energierekening. Veel gebruikers van een hybride systeem zien een besparing van wel 60% op hun gasverbruik. Dit betekent dat je zowel je maandelijkse kosten als je CO2-uitstoot aanzienlijk kunt verlagen.

Terugverdientijd hybride warmtepomp

De kosten van een hybride warmtepomp zijn gemiddeld hoger dan die van een traditionele cv-ketel, maar door de energiebesparing verdien je de investering in de loop van de jaren terug. De exacte terugverdientijd hangt af van factoren zoals de prijs van gas, je energieverbruik en de beschikbare subsidies. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar.

Beschikbare subsidies

De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen, waaronder de installatie van hybride warmtepompen. Via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een deel van de kosten terugkrijgen. Dit maakt de overstap naar een hybride warmtepomp nog aantrekkelijker, omdat het de terugverdientijd verkort.

Conclusie

Een hybride warmtepomp is een slimme investering voor wie zijn gasverbruik wil verminderen en kosten wil besparen. Door minder afhankelijk te zijn van gas en gebruik te maken van duurzame energie uit de buitenlucht, bespaar je flink op je energierekening. Dankzij de subsidies is de investering ook financieel aantrekkelijk.